V Trenčíne bude sv. liturgia a požehnanie pozemku, kde postavia chrám

06.07.2013 Trenčín

Bratislava/Trenčín 6. júla (TASR) - V Gréckokatolíckej farnosti sv. Cyrila a Metoda v Trenčíne sa dnes uskutoční farský odpust a požehnanie pozemku, kde bude stáť nový gréckokatolícky chrám.

Na slávnosti sa v sprievode bratislavského eparchu Petra Rusnáka zúčastní aj biskup Dimitrios Salachas z Grécka, ktorý je v týchto dňoch (5.-7. júla) hosťom Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie. Dimitrios Salachas, apoštolský exarcha pre katolíkov byzantského obradu v Grécku, pricestoval na Slovensko pri príležitosti vyvrcholenia osláv 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie a v piatok sa zúčastnil na cyrilometodskej Národnej púti v Nitre.

V Kaplnke sv. Anny v Trenčíne sa dnes o 10.30 h bude konať archijerejská sv. liturgia, ktorej bude predsedať bratislavský eparcha Mons. Peter Rusnák. Nasledovať bude sprievod okolo kaplnky s čítaním evanjelií. Potom sa účastníci presunú v sprievode k pozemku, na ktorom postavia budúci nový gréckokatolícky chrám sv. Cyrila a Metoda, pastoračné centrum a faru. Pozemok požehná vladyka Peter Rusnák.

Poobede sa uskutoční športové popoludnie a program pre deti.

Gréckokatolícka farnosť v Trenčíne doteraz slávila svoj farský odpust na chrámový sviatok sv. Anny vzhľadom na to, že vykonáva bohoslužby v rímskokatolíckej Kaplnke sv. Anny.

V súvislosti s pripravovanou výstavbou nového chrámu farnosť zmenila - so súhlasom eparchu Petra Rusnáka - svoje patrocínium a bude zasvätená svätým Cyrilovi a Metodovi. Stalo sa tak práve v terajšom Jubilejnom roku slovanských vierozvestcov, keď si pripomíname 1150. výročie ich príchodu na naše územie.

Informoval o tom hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.
 

Vyberte región